Waarom foute adressen een goudmijn zijn

Op 1 maart vorig jaar kreeg ik de sleutel van mijn nieuwe huis. Ik kocht het van zeventigers die er zo’n veertig jaar woonden.

Ze waren duidelijk de ideale donateur van veel goede doelen. Het afgelopen jaar vielen er kilo’s brieven van goede doelen op mijn deurmat. De eerste periode stuurde ik de post door, daarna gingen ze richting oud papier. De laatste weken bekijk ik de post wat beter om te zien wat voor brieven het eigenlijk zijn.

Uit de brieven maak ik op dat de voormalige bewoners ook echt donaties hebben gedaan of structureel donateur zijn. Het gaat om doelen als het Liliane Fonds, Dokters van de Wereld, het Armoedefonds en Milieudefensie: allemaal sturen ze bijna een jaar na de verhuizing van de vorige bewoners nog post. 

Het is duidelijk dat het echtpaar zelf niet zo precies is geweest in het doorgeven van adreswijzigingen. Maar wat doen goede doelen om hun adressen up-to-date te houden? Nederlanders verhuizen gemiddeld 7 keer in hun leven. Dat is elke 10 jaar. Ieder jaar muteert dus 10% van alle adressen in je database. En niet iedere donateur geeft trouw de nieuwe gegevens door.

Dat levert irritatie op bij nieuwe bewoners maar kost een organisatie serieus veel geld. Er is ten eerste waste doordat post niet op het juiste adres terecht komt. Met een maillijst van 100.000 adressen kost 10% waste je al snel 5.000-10.000 euro per mailing. Ten tweede leveren deze donateurs ook geen geld op. Als normaal 10% van bovengenoemde aantal respondeert met een gemiddelde gift van 25 euro is de inkomstenderving 25.000 euro per mailing.

Een schoon adressenbestand is dan ook goud waard. Bij veel organisaties is actief adressenonderhoud echter een ondergeschoven kindje. Voor fondsenwervers is hier echter grote winst te halen. Daarom vijf tips om te zorgen dat foute adressen een goudmijn worden:

5 tips voor een up-to-date adressenbestand: 

  • Meld je aan bij de PostNL Verhuisservice, zodat mensen makkelijk hun verhuizing kunnen doorgeven. 
  • Laat je adressen periodiek of voor elke mailing checken op mailbaarheid via the Data Agency.
  • Bouw bij telemarketing acties een adrescheck in bij ieder gesprek.
  • Stuur periodiek via e-mail of post een ‘hoe wilt u op de hoogte blijven’ vragenlijst, waarin ook de adresgegevens worden gecheckt.
  • Bouw een datacontrole/verrijking in bij online formulieren en donor journeys, waarbij ontbrekende adresgegevens worden uitgevraagd of gecheckt.